Харчування при хворобі Паркінсона


Питання харчування при хворобі Паркінсона для пацієнтів і членів їх сімей дуже актуальні (важливі). Проблему харчування складають такі прояви хвороби як мимовільні рухи і утруднення жування і ковтання їжі, а також пов'язані з прийомом леводопи зниження апетиту і нудота.

На стан апетиту хворого також впливають такі фактори, як депресивний стан, соціальна ізоляція, низький рівень доходів, інші захворювання, побічні ефекти лікарських препаратів та інше.

Розглянемо кілька моментів, пов'язаних з харчуванням пацієнтів з хворобою Паркінсона. Адже щоб зрозуміти скільки живуть з хворобою Паркінсона треба дивитися як правильно пацієнт дотримується режиму харчування.

По-перше, необхідно завжди враховувати зв'язок між прийомом їжі і ліків. Більшість препаратів, що застосовуються при лікуванні хвороби Паркінсона, містять леводопу. Це речовина, що складається з довгого ланцюжка амінокислот і всмоктується в тонкому кишечнику. При уповільненні всмоктування леводопи в тонкому кишечнику дія препарату настає пізніше. Таке може статися, наприклад, при підвищеній кислотності шлунка або переїданні, коли відбувається уповільнення випорожнення шлунка.

Погіршення всмоктування леводопи може бути пов'язано з прийомом їжі, багатої білками (яйця, риба, м'ясні та молочні продукти), які транспортуються в тонкому кишечнику тими ж молекулами, що і леводопа. У цьому випадку відбувається ефект конкуренції між амінокислотами білків і леводопи.

Тому необхідно приймати даний препарат або не пізніше ніж за одну годину до їжі, або не раніше ніж через одну годину після прийому їжі. Їжа, яку приймають безпосередньо до або після прийому препарату, не повинна містити велику кількість білків. Тобто, їжу, багату білками краще перенести на вечірній час.

Погіршується всмоктування леводопи при спільному її прийомі з препаратами заліза.

По-друге, необхідно стежити, щоб їжа пацієнтів з хворобою Паркінсона була повноцінною і збалансованою. Це означає, що в раціон пацієнтів повинні входити овочі, фрукти, зернові (хлібобулочні та макаронні вироби, крупи), бобові, горіхи, а також молочні та м'ясні продукти.

Фрукти і овочі не тільки забезпечують організм необхідними вітамінами і мікроелементами. Клітковина, яка міститься в овочах і фруктах, необхідна для правильної роботи органів травлення та своєчасного спорожнення кишечника. Це дуже важливо, так як запори одна з найчастіших проблем пацієнтів з хворобою Паркінсона. До того ж продукти, що містять велику кількість клітковини, тобто, продукти рослинного походження, сприяють кращому засвоєнню леводопи.

Вміст жирів у їжі не повинно бути великим, і основну їх частину повинні складати рослинні жири.

Необхідно стежити за калорійністю раціону. Добова енергетична потреба пацієнта з хворобою Паркінсона складає приблизно 25-30 ккал на 1 кг маси тіла. І надмірна вага, і зайва худоба ускладнюють пересування. А надмірна вага також сприяє підвищенню артеріального тиску і розвитку цукрового діабету.

У зимово-весняний період, коли в овочах і фруктах знижений вміст вітамінів, рекомендується приймати вітамінно-мінеральні комплекси.

При підвищеному слюноотделении відбувається втрата рідини, що може призвести до запорів. Тому хворі повинні отримувати достатню кількість рідини, приблизно 1,5-2 літри на добу. Якщо тремтіння сильне, рекомендується пити через трубочку.

По-третє, необхідно зупиниться на наступному моменті. Під час їжі можуть виникати проблеми з пережовуванням і ковтанням їжі, що пов'язано з проявом хвороби.

При хворобі Паркінсона рекомендується їжа, яку легко проковтнути і яка легко засвоюється організмом: розварені каші, пюре, креми, подрібнені відварені м'ясо і риба, омлет, добре проварені овочі або овочеве пюре, йогурт, соки.

Для того, щоб полегшити ковтання, рекомендується наступне:

· Сидіти прямо під час їжі;

· Їсти часто, невеликими порціями;

· При ковтанні їжі трохи нахилити голову вперед;

· Кожен ковток їжі запивати невеликою кількістю рідини;

· При пережовуванні їжі сконцентруватися на русі мови;

· Пити маленькими ковтками;