Дієта при хворобі Паркінсона


Хвороба Паркінсона це хронічне захворювання центральної нервової системи, в основі якого лежить порушення обміну дофаміну (речовина, завдяки якому в організмі людини здійснюється передача нервових імпульсів, що беруть участь в реалізації рухових актів), клінічно захворювання проявляється руховими розладами.

Розрізняють первинний паркінсонізм, наследственнообусловленний (хвороба Паркінсона) і симптоматичний, який виникає при різних захворюваннях ЦНС. Наприклад, симптоми хвороби можуть розвиватися внаслідок тривалого прийому великих доз транквілізаторів та інших лікарських препаратів, які, як правило, хворими приймаються безконтрольно (резерпін, нейролептики, допегит). Причинами також можуть бути отруєння чадним газом, інтоксикація марганцем та іншими важкими металами, розвинутися захворювання здатне після черепно-мозкової травми, через пухлин головного мозку. У рідкісних випадках хвороба Паркінсона виникає після перенесеного вірусного енцефаліту.

Початок захворювання відзначається у віці 40-70 років, процес постійно прогресує. Найбільш показовими клінічними симптомами буде тремор кінцівок (або тремтіння), ригідність мускулатури (підвищення тонусу м'язів, при якому складно зробити які-небудь руху), уповільнення і скутість рухів, поступово розвивається порушення почерку, утруднення в самообслуговуванні (складно встати зі стільця, готувати і приймати їжу), змінюється хода (хворий ходить дрібними кроками, сутулячись). З часом міміка бідніє: обличчя стає маскоподібним, а мигальні руху урежаются. Відзначається надмірна салівація, сальність шкіри обличчя, підвищується пітливість, нерідко у хворих спостерігається депресія, розвивається деменція (недоумство). Прогресує процес по-різному, в дуже важких випадках або на пізній стадії хвороби людина повністю знерухомлений і не здатний встати з ліжка навіть за допомогою близьких людей.

Лікування нерідко починається з відміни ліків, які діють токсично на організм, використовують такі препарати, як мадапар, леводопа, мідокалм, L-ДОФА та багато інших. Їх призначає тільки лікар, вирішальний такі важливі питання, як дозування та її корекція, кратність застосування речовини або заміна іншим. У комплексі застосовується симптоматична терапія.

Правильне харчування при хворобі Паркінсона

Але, на жаль, треба відзначити, що найчастіше, незважаючи на грамотне лікування, захворювання неухильно прогресує. Тому завдання хворого не тільки слідувати вказівкам фахівця, а й навчитися жити з цим захворюванням. І важливим моментом в цій науці буде дієта або скоріше правильний підхід до вживання їжі.

Тут необхідно виділити кілька ключових моментів.

1. Дробове харчування. Часте перекушування маленькими порціями допоможе вжити необхідну кількість калорій в день, які так необхідні виснаженому хворобою організму. Адже всі розуміють, що внаслідок тремору з'їсти одномоментно звичну порцію досить важко. Комусь зручно розділити прийоми їжі на 5 разів, а інший вважатиме за краще шестиразове харчування, загалом, все індивідуально, але з дозволу лікаря.

2. Лікарські препарати призначають в середньому 3-4 рази на день, а всмоктуються вони в кишечнику, приблизно через 1,5 години після прийому, і щоб не створювати перешкод для засвоєння організмом черговий таблетки (підвищена кислотність після їжі або переїдання) краще їсти за годину до або через дві години після прийому їжі.

3. Важливий калораж. У середньому, залежно від способу життя, людина витрачає 2500 калорій на добу. Не можна забувати, що організму треба дати шанс на боротьбу з хворобою Паркінсона, тому дієти для схуднення скасовуються. Найчастіше пацієнтам доводиться навпаки, трохи розширити раціон за рахунок незначного додавання необхідних білків або вуглеводів.

4. Часто у хворих виникають труднощі при ковтанні. У такій ситуації лікарі рекомендують їсти нетверду їжу, запиваючи її невеликою кількістю води. Краще вживати пюреобразниє супи, рідкі каші, запечені овочі та фрукти, овочеві рагу, добре б урізноманітнити кисломолочні продукти, а страви з м'яса повинні бути у вигляді котлет або запіканок. З раціону забираються великі тверді шматки їжі, гостра, смажена, суха їжа і, звичайно, важливо відмовитися від алкоголю.

5. Через тремтіння рук часто скрутний сам процес потрапляння їжі в рот, тому багато пацієнтів використовують трубочки для пиття (які застосовуються як для води, так і для напіврідких продуктів), а також гаджети для їжі (вигнута ложка, тарілка з нахилом) .

6. На жаль, пацієнти нерідко відзначають розвиток закрепів. Для профілактики треба вживати велику кількість води в день, не менше двох літрів і намагатися більше рухатися.

Також читайте думку правильного харчування при хворобі Паркінсона іншого врача.С захворюванням боротися складно, але можна і потрібно. Дайте організму шанс на більш якісне життя.