Дієта після шунтування серця


Аортокоронарне шунтування (АКШ) одна з найбільш серйозних операцій на серці при ускладненнях ішемічної хвороби серця (ІХС). Така операція проводиться пацієнтам, у яких істотно звужений або закупорений просвіт коронарних артерій. Мета операції полягає у створенні нових шляхів для кровотоку, в обхід судин, які звужені і закупорені, щоб серцевий м'яз була забезпечена повноцінним доступом кисню і поживних речовин, і тим самим допомогти серцево-судинної системи нормально працювати.

Після такої складної операції пацієнт ще деякий час перебуває в реанімаційному блоці під пильним контролем лікаря до тих пір, поки його стан не стабілізується. І тільки потім хворий переводиться в загальну палату для проведення заходів з реабілітації.

Реабілітація

Програма реабілітації включає в себе рекомендації по серйозної зміни способу життя, щоб максимально знизити ймовірність повторного склерозування судин і виникнення ІХС знову. Більш докладно читайте в публікації життя після шунтування.

До таких рекомендацій належать: повне зречення від шкідливих звичок, таких як куріння, вживання алкоголю, заходи спрямовані на зниження ваги, контроль і зниження холестерину і цукру в крові, регулярне спостереження за артеріальним тиском, і нарешті, дуже важливо змінити раціон харчування.

Дієта після шунтування


Всі зусилля, зроблені хірургами, можуть незабаром виявитися марними, якщо не дотримуватися дієти, якщо не харчуватися правильно. Бо можуть знову утворитися атеросклеротичні бляшки, які не тільки приведуть до розвитку ІХС та стенокардії, але можуть закупорити шунти і стати причиною навіть загибелі пацієнта. Дієту необхідно дотримуватися протягом усього життя і не менш ніж 3 рази на рік робити контроль аналізу крові на вміст холестерину і ліпідів.

Ось які рекомендації щодо дієти даються європейським товариством з вивчення атеросклерозу.

Основною метою правильного харчування після шунтування є обмеження прийому всіх жирів. В першу чергу повністю виключити смажені продукти, особливо м'ясо і рибу. Масло і маргарин, що містять поліненасичені жирні кислоти слід обмежити. А перетопленого і соняшникову олію повністю виключити. Можна замінити їх оливковою олією, тільки холодного віджиму.

З рекомендованих м'ясних продуктів, найкраще варене нежирне червоне м'ясо (краще телятину), нирки, печінка, в обмеженій кількості. А так же м'ясо курки або індички, кролика, можна дичину (качка, куріпка, заєць).

Не рекомендується

Не рекомендується будь-яке м'ясо з жиром, сало, бекон, будь ковбаси, м'ясні пасти і паштети.

З молокопродуктів рекомендовано зняте молоко, сири з низьким вмістом жиру, знежирений кефір. Обмеження допоможе послабити або запобігти наслідкам шунтування серця.

Доповнення до дієти після шунтування серця

З рибних продуктів рекомендується білі сорти риби. Це тріска, камбала. Жирні види риб оселедець, тунець, сардина, лосось. Не слід вживати ракоподібних та ікру риб.

Інше, важливий напрямок дієти після шунтування, полягає в тому, щоб в раціоні харчування підвищити кількість споживання фруктів і овочів. Показані будь-які свіжі і свіжозаморожені овочі. Бобові горох, квасоля, сочевиця, маслини. Запечений або варену картоплю. Свіжі фрукти і свіжовичавлені соки, волоські горіхи, мигдаль. Дуже корисними будуть ягоди особливо лісові, ожина, суниця, чорниця.

Щоденне вживання будь зелені з городу, буде дуже корисним для підтримки серцево-судинної діяльності. Особливо це стосується листя шпинату, який багатий багатьма корисними мікроелементами, вітамінами і фолієвою кислотою.

Що стосується хлібобулочних виробів, то тут рекомендується хліб з борошна грубого помелу, цільні злаки, вівсяне борошно, вівсяна каша і печиво, бездріжджові хлібці.

Не забувайте пити

Важливо підтримувати правильний питний режим. Необхідно в достатній кількості пити тільки фільтровану воду, якісного очищення, мінеральну воду і деякі напої без цукру. Слід повністю виключити підсолоджені і газовані напої. І ніякого алкоголю!

Наше серце це двигун організму. Його потрібно берегти і за ним необхідно доглядати. Останнім часом помічено, що найчастіше до розвитку серцево-судинних захворювань призводить неправильне і некультурне харчування. Попередити ускладнення аортокоронарного шунтування легше ніж їх лечіть.Берегіте серце, харчуючись правильно!