Що краще висівки або клітковина


Висівки та рослинна клітковина входять до складу багатьох раціонів харчування як невід'ємного компонента, що сприяє травленню і оздоровленню організму. З одного боку це обумовлено наявністю величезної кількості позитивних властивостей у цих продуктів, з іншого боку існують і деякі обмеження до їх застосування. Чи всім можна вживати ці безцінні харчові добавки, в якій кількості і що краще: висівки або клітковина? Спробуємо розібратися з цими питаннями.

Для чого потрібні висівки

Висівками, по суті, називаються продукти переробки зерна при його перемелюванні в борошно і в залежності від виду зернових культур можуть бути пшеничними (використовують пшеничну клітковину для схуднення), житніми, рисовими, гречаним або вівсяними. Зміст борошнистих речовин визначає харчову цінність висівок, чим їх більше тим вище поживність.

За хімічним складом висівки практично не відрізняються від цілісного зерна і є джерелом вітамінів, амінокислот і мікроелементів, що робить їх незамінними при гіповітамінозах і різних дефіцитних станах. Вітаміни групи В сприяють відновленню нервової системи, сприятливо впливають на стан шкіри і волосся, попереджають розвиток анемії. Вітамін А і ретинол є сильними антиоксидантами, роблять благотворний вплив на стан імунної системи, а вітамін Е просто незамінний для нормального функціонування репродуктивної системи. Вітамін РР зміцнює судини і покращує тканинне дихання.

Висока вмісту калію і магнію покращують роботу серця і нормалізують тонус судин. Цинк і селен надають радіопротекторна та протипухлинну дію. Регулярне вживання 1 столової ложки висівок в якості харчової добавки протягом місяця допомагає знизити рівень холестерину і підтримує оптимальний рівень цукру в крові. У даному контексті використання висівок має важливе значення в харчуванні хворих на цукровий діабет.

Робота клітковини в організмі


Клітковина становить від 50 до 55% загальної маси і є одним з компонентів висівок, що забезпечує основну цінність їх застосування в здоровому харчуванні. Клітковина висівок містить особливі хімічні речовини целюлозу, геміцелюлози і лігнін. Їх функція полягає в сорбції, на зразок вугільних фільтрів, води і токсинів. За змістом рослинних волокон висівки обігнали всі відомі види овочів і фруктів. За рахунок адсорбції великої кількості води клітковина допомагає нормалізувати роботу травної системи і позбутися від хвороби століття запорів. Разом з водою сорбируются шлаки, токсини, продукти життєдіяльності мікроорганізмів, нормалізуються обмінні процеси, відновлюється епітелій кишкової стінки і поліпшується всмоктування поживних речовин. Споживання достатньої кількості клітковини оздоровлює організм і сприяє поступовому зниженню веса.Чітайте також статтю вченого Для чого потрібна клітковина організму.

Що ж краще рослинна клітковина іліотрубі?

Таким чином, спектр застосування висівок значно ширше, ніж рослинної клітковини. Однак безконтрольний прийом продуктів з висівками також може бути загрожує ускладненнями, тому до питань здорового харчування потрібно підходити з розумом і краще після консультації у лікаря-дієтолога. Протипоказано вживання висівок, і клітковини в тому числі, людям з гострими запальними захворюваннями травної системи (гастритами, виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки, коліти, дивертикулитом), а також інфекціями кишечника (вірусні ентерити, дизентерія, ротавірусна інфекція).