Продукти з клітковиною для кишечника


Для того, щоб усунути відчуття дискомфорту і тяжкості в кишечнику, необхідно щоб у щоденному раціоні людини обов'язково присутні продукти, багаті клітковиною. Є два види клітковини розчинна і нерозчинна.

Розчинна клітковина

Це інулін, смоли і пектини.

Смоли уповільнює всмоктування глюкози, збільшують термін придатності продуктів і надають їм текстуру.

Пектини зменшують рівень глюкози в крові, пов'язують цинк. Найбільша кількість пектинів міститься в яблуках.

Інулін пробиотик, забезпечує хорошу середовище для життя корисних бактерій шлунка.

Овочі, боби, овес містять велику кількість клітковини. У товстому кишечнику вона розчиняється з утворенням оцтової та масляної кислот, що підтримує нормальний рівень кислотності.

Розчинна клітковини стимулює захист від раку. Вона пов'язує ракообраз токсини, видаляючи їх з організму.

Також вона знижує рівень глюкози в крові. Сповільнюючи травлення в шлунку, менше глюкози потрапляє в кров і ви уникаєте різких перепадів її концентрації.

Нерозчинна клітковина


Це целюлоза, геміцелюлоза і лінгін. Вони не розчиняються в організмі людини. Не розчиняється у воді, а тільки розбухає, збільшуючи об'єм калових мас. За рахунок цього стимулюється прохідність кишечника. Особливо добре беруть участь у поліпшенні прохідності кишечника сирі висівки.

Крім того, нерозчинна клітковина очищає організм від токсичних речовин. Вона вступає в хімічні реакції з токсинами, видаляючи їх. Шкідливі речовини не всмоктуються в кров і в тканини. Читайте також статтю вченого Для чого потрібна клітковина організму.

Кількість клітковини в день

Найкраще отримувати клітковину не з харчових добавок, а з продуктами харчування. Таким чином, ми також отримуємо антиоксиданти, мінеральні речовини, вітаміни і т.д.

У середньому, звичайній людині необхідно одержувати 25-30 м клітковини в день. Якщо зловжити з цим продуктом, можливе виникнення діареї та здуття кишечника. Щоб не допустити цих неприємних факторів, збільшуйте дозування поступово.

Продукти, багаті клітковиною

- вівсяні зерна і висівки. Знижують рівень холестерину. Рекомендується почитати про те що краще висівки або клітковина.

- рисові висівки. Зменшують рівень ліпопротеїнів низької щільності.

- гречка.

- бобові (квасоля, горох, сочевиця).

- пшеничне клітковина для схуднення.

- фрукти. Вони містять пектин, який має у своєму складі розчинну клітковину. Крім того в фруктах міститься целюлоза, також сприяє прохідності кишечника.

- горіхи.

- насіння льону. Містять 7г клітковини на столову ложку, крім того містять лігіан, що перешкоджає виникненню раку.

- гарбуз. Каші з гарбуза нормалізують роботу кишечника. Сік з гарбуза позитивно впливає на кишечник при запорах, на нирки, сечовий міхур.

- буряк. Має проносні і сечогінні властивості, завдяки чому її приймають при запорах, хворобах нирок, як протизапальний і знезаражувального кошти.

- зливу. Містить велику кількість вітамінів А і групи В. При запорах може застосовуватися в сушеному, вареному і свіжому вигляді.

- інжир. Також застосовують при запорах, а також від кашлю у поєднанні з молоком.

- сенний лист. Містить дубильні та в'яжучі речовини, слиз. Застосовують при хронічних запорах. З обережністю потрібно застосовувати при виразковій хворобі, гастриті, геморої, апендициті, коліті. Має побічну дію у вигляді коліків в області живота і метеоризму.

- касторове масло. В організмі людини розщеплюється на ліпазу і утворює рицинолевої кислоту. Послаблює протягом 6 годин після прийому. Дратуючи стінки кишечника, масло посилює його перестальтику. Дозування його 15-30 г для дорослих, 5-15 для дітей на ніч