Меню після резекції шлунка


Резекція шлунка досить складна операція, при якій видаляється значна частина шлунка, і кардинально змінюються співвідношення органів системи травлення. Після операції обсяг шлунка різко скорочується, і їжа при прийомі потрапляє відразу не тільки в шлунок, але й в тонку кишку. Тому в харчуванні пацієнтів, які перенесли дану операцію, є кілька важливих особливостей.

Особливості меню

По-перше, значно змінюється об'єм їжі, яку пацієнт може з'їсти за один раз. Багато в чому це залежить від захворювання, яке призвело до резекції шлунка (виразкова хвороба, онкологія). При виразковій хворобі зазвичай видаляється дві третини шлунка, і тому обсяг харчування, яке за раз може з'їсти хворий, становить приблизно одну третину від звичайної порції. Якщо ж операція виконувалася з приводу онкології, то зазвичай видаляється велика частина шлунка, а обсяг залишеної частини дуже невеликий і може вмістити приблизно 50-100 мл. Тому, пацієнт переніс резекцію шлунка повинен харчуватися малими порціями п'ять-шість разів на день. Зазвичай обсяг однієї порції після виписки зі стаціонару становить 50-150 мл полужидкой їжі. Поступово обсяг, який пацієнт може з'їсти за один раз, збільшується.

По-друге, значно на якість харчування впливає механічна обробка їжі. У перші місяці після хірургічного втручання слизову шлунка необхідно щадити, тому всі страви повинні бути механічно оброблені, і готуватися на пару. Фахівці рекомендують приймати протерту їжу, всі страви слід готувати у воді або на пару.

По-третє, необхідно приймати більшу кількість білкової їжі, так як її засвоюваність знижується після видалення більшої частини шлунка. Тому щодня пацієнт повинен отримувати не менше 140-160 грам білків. Перевага віддається тваринам білків (м'ясо, яйця, сир, сир).

Додатково


Також слід враховувати, що їжа, яка потрапляє в шлунок, швидко виявляється в тонкій кишці. Тому у деяких пацієнтів може розвинутися демпінг-синдром, який полягає в запамороченні, пітливості, непритомному стані, тремтінні рук. Зазвичай демпінг синдром розвивається через 10-20 хвилин після їди. Його провокують продукти, багаті бистроусвояемих вуглеводами (цукор, солодощі, випічка). Тому у пацієнтів після видалення частини шлунка такі продукти слід виключити або приймати наприкінці прийому їжі. Така рекомендація дається при поздовжньої резекції шлунка, але ці принципи можуть застосовуватися і в інших видах ушивання шлунку.

Зразкове меню після резекції шлунка

• 1-й сніданок: ніжний омлет, яблуко;
• 2-й сніданок: м'ясне суфле (або фарш) з макаронними виробами, чай;
• Обід: щі зі свіжої капусти зі сметаною, картопляне пюре з курячими биточками;
• Полудень: фрукти, несолодкий чай, хліб з сиром, також читайте про продукти з клітковиною для кишечника;
• Вечеря: гречка з морквою і фрикадельками;
• Перед сном: несолодкий кисіль з хлібом і вершковим маслом.

У раціоні пацієнта, після часткового видалення шлунка має бути достатня кількість вітамінів і мікроелементів. Тому необхідно протягом двох-трьох місяців після операції додатково приймати комплекси полівітамінів. Такий продукт як кефір, рекомендується включати в меню не раніше ніж через 1,5 місяці після резекції шлунка. У разі наявності запорів пацієнтам рекомендується вживати буряк і чорнослив. Також існують загальна дієта після лапароскопії та лапаротомії.

Правильне і збалансоване харчування забезпечує більш швидку реабілітацію, і повернення до звичайного життя.