Для чого потрібна клітковина організму


Клітковина є важливим компонентом в їжі, хоча не всі розуміють, для чого вона необхідна. Вся клітковина рослинного походження, вона входить до складу клітинної оболонки рослин і буває двох різновидів розчинна і нерозчинна. Клітковина практично не містить в собі ніяких вітамінів, мінералів, або інших поживних речовин. Однак вона просто необхідна людському організму, і має бути присутня у раціоні будь-якої людини, що піклується про своє здоров'я.

Клітковина складається в основному з полісахаридів і лігніну. З полісахаридів в ній може міститися всім відома целюлоза, а також пектини, слиз, камедь. Клітковина практично не перетравлюється в шлунково-кишковому тракті, і досягає товстої кишки в незмінному вигляді. Ферменти травної системи не надають розщеплює дії на клітковину. У товстій кишці вона частково піддається розщепленню під дією мікроорганізмів кишечника.
Вміст клітковини в різних продуктах відрізняється. Наприклад, в сметані або цукрі її немає взагалі, висока її зміст відзначається в овочах і фруктах. Розчинна клітковина міститься в бобових, моркві, гарбузі. Нерозчинну клітковину можна знайти у всіх фруктах і овочах, а також злаках і висівках. Більш докладно про те вчем міститься клітковина за посиланням.


Корисні властивості клітковини

Про корисні властивості клітковини стало відомо всього кілька десятиліть тому. Після аварії на Чорнобильській АЕС велися активні пошуки з профілактики впливу радіації у населення, яке залишилося проживати на територіях, прилеглих до зараженими радіонуклєїда областях. Одним з таких засобів і стала клітковина, так як вчені довели її здатність абсорбувати в кишечнику різні токсини і шкідливі речовини.
Крім цього клітковина активно сприяє травленню, покращуючи перистальтику всього кишечника. Вона необхідна пацієнтам, що страждають запорами, гемороєм і проблемами з кишечником. Також клітковина допомагає організму позбавлятися від зайвої кількості холестерину, тому хворі з хворобами серцево - судинної системи повинні отримувати достатню кількість рослинної клітковини з їжею.
Клітковина довше знаходиться в шлунку, і таким чином, у людини відчуття насичення залишається більш тривалий час. Особливо популярно стало в 80-і роки використання дієти, багатої на клітковину, для схуднення. У США фахівці рекомендують вживати щодня не менше 32 грам клітковини. Проте встановлено, що останнім часом вживання клітковини значно знизилося, можна навіть сказати про дефіцит цієї речовини у багатьох людей.

Поради дієтологів


Вітчизняні дієтологи рекомендують в день вживати не менше 15-20 грам рослинної клітковини. Для цього потрібно з'їдати близько 300-400 грам свіжих овочів і фруктів. Крім того, клітковина міститься в хлібі з висівками, коричневому рисі, злаках, бобових. У м'ясних і молочних продуктах клітковини практично не міститься.
Слід пам'ятати, що при такому режимі харчування потрібен правильний питний режим, так як клітковина забирає на себе деяку частину води. Тому потрібно стежити, щоб добове вживання рідини було не менше 2 літрів. Останнім часом користується популярністю пшеничне клітковина для схуднення.