Дієта при проктиті


Режим харчування, дієта і просто раціон мають при проктиті досить велике значення. У зв'язку з цим дієта при проктитах виходить з ряду загальних рекомендацій і стає практично одним із необхідних пунктів лікування, без якого неможливо досягти позитивних результатів.

Враховуючи факт того, що у пацієнта є таке захворювання як проктит можна припустити, що в раціоні і дієті вже були порушення і похибки, які й сприяли формуванню умов появи проктиту. А значить, потрібно ретельно переглянути особливості харчування і постаратися привести його у відповідність до вимог дієти. Перш за все, необхідно повністю виключити з раціону алкоголь, як найбільш агресивно діє на слизові оболонки продукт. Алкоголь має властивість дратувати навіть здорову слизову, залишаючи на ній ознаки гострого запалення і пошкодження в місці контакту.

Іншим важливим фактором, безумовно, є куріння. Цілий ряд компонентів тютюнового диму діє дратівливо на слизові оболонки шлунково-кишкового тракту. Будучи одним з головних причин формування виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, складові тютюнового диму знищують епітелій кишечника, а володіючи ще й канцерогенну дію, сприяє появі в кишечнику пухлин, у тому числі і ракових.

При проктиті досить часто зустрічаються пошкодження слизової оболонки і верхніх відділів травного тракту, починаючи з шлунка, а значить дієта, яка повинна бути запропонована таким пацієнтам, повинна бути максимально щадна. Потрібно виключити з раціону гострі, смажені страви, різко обмежити застосування спецій, гострих соусів. Також потрібно і обмеження продуктів, багатих на клітковину, а це овочі, фрукти, крупи, адже саме вони містять велику кількість клітковини. З фруктів дієтологи радять їсти тільки яблука, але в печеному вигляді. Обмежують і солоні страви, тому що сіль затримує запалення.

А тепер про те, що можна! Особливу увагу при проктиті необхідно приділити кисло-молочним продуктам, які нормалізують стілець, забезпечують нормальних склад мікрофлори кишечника, покращують його рухову функцію і найголовніше не дратують слизову оболонку. Досить багатий раціон кисломолочних продуктів у торговельній мережі допоможе виконати цю рекомендацію в повній мірі.

Сніданок при проктиті може складатися з білкового омлет, манної каші на воді з невеликим шматочком масла, корисно приймати і сир;

На обід рекомендується - м'ясний бульйон або протертий суп з овочів, м'ясо (але не смажене, а відварне), пропущене через м'ясорубку. Котлети і рибу бажано вживати у відвареному вигляді. Підійде також і кисіль з журавлини;

Вечеря може включати в себе рисову кашу, приготовану на воді (з незначною кількістю масла), котлета на пару, і знову - сир.

Одночасно варто нагадати, що має значення і режим харчування бажано, щоб це було дробове харчування, тобто п'ять-шість разів на день, але невеликими порціями. Це дозволить не навантажувати кишечник роботою, в цьому теж проявляється щадний режим.

Якщо проктит супроводжується запорами, то потрібно вкрай обережно підходити до підбору проносних засобів, адже дія багатьох з низ засноване саме на здатності подразнювати слизову, що і призводить до посилення перистальтики кишечника. Рекомендується як проносний засіб використовувати відвар з насіння подорожника або з насіння льону, які утворюють слиз, що й сприяє просуванню калових мас по кишечнику.