Дієта після видалення каменів з жовчного міхура


Після видалення жовчного міхура можлива поява цілої низки проблем з травленням, які цілком реально вирішувати не тільки медикаментозними засобами, а й за допомогою добре розробленої дієти, дотримання деяких обов'язкових правил. Це дозволить уникнути неприємностей, які з'являються при формуванні так званого постхолецистектомічному синдрому.

Перш, ніж говорити про конкретні продукти, необхідно вказати, що в цих випадках велике значення має не тільки раціон, тобто набір продуктів, але і сам режим харчування. У перебігу дня їжа повинна прийматися не три рази на день, як всі звикли, а 4 або навіть 6 разів, в залежності від Ваших потреб. Порції повинні бути невеликими, тому харчування і називається дробовим.

Загальними рекомендаціями є і те, що з раціону бажано виключити або значно скоротити жирні і смажені продукти, гострі приправи. Має значення і температура продуктів небажано вживати занадто холодні (з холодильника) страви і занадто гарячі страви, так як це негативно позначатиметься і на стані травлення взагалі і на рухової функції жовчовивідних шляхів зокрема. Те ж відноситься і до напоїв. Саме відсутність жовчного міхура диктує такі умови.

Хліб рекомендується вживати сірий, з борошна грубого помелу, мул житній і злегка підсушений. Не рекомендується свіжа випічка, а також вироби з гарячого тіста (млинці, оладки), необхідно відмовитися і від здобного і листкового тіста. З круп'яних виробів слід віддавати перевагу гречаній і вівсяній крупах, а також макаронних виробів. Нежирні сорти м'яса і птиці цілком допускаються, однак приготовані вони повинні бути на пару або з використанням гасіння. Варто відмовитися від жирних сортів м'яса і копченостей, а також і від смажених страв, що досить негативно позначається на процесі травлення.

Рибу також бажано вибирати нежирну (це може бути тріска, судак, окунь, щука), причому їх також треба готувати у відварному або запеченому вигляді. Супи переважно готувати у вигляді овочевих відварів і утриматися від концентрованих бульйонів. Не рекомендуються соуси, прянощі і приправи. Блюдо з яєць білковий омлет, а от від жовтків необхідно відмовитися.

Користь можуть принести і молочні продукти, проте мова йде не про цілісний свіжому молоці, яке може посилювати процеси бродіння і гниття в кишечнику, а про кисломолочних продуктах, сирі і нежирної сметані, які дуже благотворно впливають і на сам процес травлення і сприяють формуванню нормальної мікрофлори кишечника. З жирів перевага віддається рослинним жирам.

Овочі в сирому, відвареному і печеному вигляді корисні особливо це стосується моркви, гарбуза, кавунів і дині, а ось щавель, редис, горох, боби цибулю і часник треба обмежити або відмовитися від них взагалі.

Фрукти і ягоди краще вибирати некислі, а от від яблук (особливо антонівки) та журавлини добре б відмовитися.

З солодощів краще вибрати пастилу, мармелад, джеми, варення і мед, а от какао, шоколад, морозиво та кондитерські вироби (особливо з кремом) доведеться прибрати з вашого раціону.

Те, що стосується напоїв необхідно прибрати з раціону дуже гарячі і холодні напої, і особливо газовані. Рекомендується відвар шипшини, некислі соки, чай і кава бажано пити з молоком, корисно пити компоти з сухофруктів.

Всі ці рекомендації дозволять вам налаштувати ваше травлення і уникнути неприємностей, які можуть проявлятися диспепсическими симптомами болями в животі, здуттям, відрижкою, нудотою і блювотою, та й просто тяжкістю в животі. У житті, звичайно, бувають різні ситуації і дотримуватися суворої дієти буває не завжди можливо, а тому треба пам'ятати, що неприємність з травленням легше попередити, ніж потім лікувати, а значить, перш, ніж порушити дієту скористайтеся Поліферментні препарати (мезим-форте, панзинорм), які всупереч рекламі треба приймати ДО їжі, а не тоді, коли вже почалися неприємності.

Також читайте статтю про дієту після лапароскопії жовчного міхура в іншого лікаря, яка проводиться саме з метою видалення останнього.