Дієта після лапароскопії


Проведення лапароскопічної операції - це один з найбільш інноваційних методів лікування і виявлення багатьох патологічних змін та інших захворювань. Але не дивлячись на те, що після проведення такого оперативного втручання відновлення організму відбувається набагато швидше в порівнянні з операціями на порожнини, режим харчування після проведення такої процедури повинен відповідати ряду необхідних вимог.

Відразу після лапароскопії

У перші дні після проведення оперативного втручання необхідно дотримуватися суворого постільного режиму, особливо це стосується об'ємних операцій, наприклад, резекція шлунка, легкого печінки або товстої кишки.

Якщо хірургічне втручання виконується у зв'язку з патологій, яка не пов'язана із захворюваннями органів травлення, то обмеження в харчуванні, за приписом кваліфікованого фахівця мають місце тільки після наркозу. У перші пару годин після операції заборонено їсти і пити воду. До вечора ці обмеження поширюються тільки на їжу.

Якщо ж проведення лапароскопії безпосередньо пов'язано з органами шлунково-кишкового тракту, наприклад, шлунком, жовчним міхуром, стравоходом або кишечником, то і спеціальна дієта призначається лікуючим фахівцем виходячи з конкретних показань.

Дієта залежить від виду лапароскопії


Шлунково-кишковий тракт:

Якщо говорити про операції на кишечнику і шлунку, коли потрібне дотримання певних правил у харчуванні, в таких випадках кваліфікований фахівець може призначити дієту після лапароскопії №2. Ця дієта передбачає відмову від пиття і їжі в перші 24-35 годин або ж вживання обмеженої кількості рідини 1 склянки води. На третю добу з моменту операції в живильний раціон додається рідка їжа (сирі яйця, бульйони, морси). У подальшому обмеження в харчуванні безпосередньо пов'язані зі станом здоров'я пацієнта. Основні обмеження щодо прийому їжі виключаються лікуючим лікарем тільки через через 4 тижні з моменту операції.

Всі лапароскопічні втручання мають ряд основних обмежень, наприклад, відмова від вживання великої кількості гострої, пряної, солоної і копченої їжі, алкогольних напоїв.

Дотримання дієти після проведення лапароскопії сприяє швидкому одужанню і дозволяє домогтися більш швидкого загоєння післяопераційних ран і остаточної реабілітації.

Жовчний міхур:

Після оперативних втручань на жовчному міхурі, наприклад холецистектомії, лікуючий лікар може призначити дієту №5. Вона включає в себе відмову від вживання смажених, копчених, маринованих і гострих продуктів, а також консервів, редиски, щавлю, жирних сортів риби і м'яса, зеленої цибулі, яєць, часнику, редьки, чорної кави, шоколаду, газованих напоїв і грибів. У поживний раціон необхідно включити м'ясо, варену рибу, пшеничний хліб, сир, каші, пюре, тушковані овочі, компоти, цукор невеликій кількості, а також свіжоприготовані киселі, соки, кефір і чай з молоком. Більш докладно в роботі дієта після лапароскопії жовчного міхура.

Лапароскопія кісти яєчника розглянута в іншому матеріалі.

Їжа пацієнтів, що знаходяться післяопераційному періоді повинна бути не калорійною, і містити велику кількість вітаміну С і волокон, слід обмежити вживання жирів і білків рослинного походження.

Реабілітація

Через три-чотири тижні після різних лапароскопічних втручань, хворому дозволяється повернутися до звичайних фізичних навантажень і звичайного режиму праці.

Дієта після лапароскопії завжди призначається виключно кваліфікованим фахівцем, виходячи від конкретного захворювання і загального стану здоров'я пацієнта. Самостійно підбирати дієтичне харчування вкрай небажано, це може уповільнити процес одужання і спричинити за собою більш важкі наслідки для організму.