У чому міститься клітковина


Здоров'я людини і його стан безпосередньо залежить від того, як і чим він харчується. Усі корисні речовини, які необхідні для організму ми вживаємо разом з їжею. Там вони розщеплюються і переходять в кров, яка доставляє всі корисні компоненти до органів. Але існують і такі речовини, які не перетравлюються в нашому оргазмі. До одним з небагатьох відноситься клітковина. Для чого вона потрібна, де міститься і скільки її необхідно вживати, зараз спробуємо розібратися.

Клітковина це складний вуглевод. Вона існує у двох видах: розчинна і нерозчинна клітковина. Кожен з цих видів має певні корисні властивості.

Розчинна клітковина

Ця клітковина досить стійка до ферментам, які знаходяться в порожнині рота, шлунку і тонкому кишечнику. Сюди відносяться інулін, смоли і пектин.

Одним з головних властивостей смол є уповільнення всмоктування глюкози. Завдяки смолам термін зберігання продуктів стає довше.

Інулін це пробіотик. Завдяки даному речовині створюється сприятливе середовище для корисних бактерій в шлунку.

Пектини сприяють всмоктуванню мінералів і як смоли зменшують цукор в крові. Яблука один з найвідоміших джерел, що містить пектини.

Розчинну клітковину містять овочі, бобові, ячмінь, овес та інші подібні продукти. При попаданні даного виду клітковини в товстий кишечник, бактерії розщеплюють її і одночасно з цим синтезують оцтову і масляну кислоту. Завдяки цьому в травній системі підтримується нормальна кислотність.

Таким чином, розчинна клітковина корисна тим, що знижує цукор у крові і ліпопротеїни низької щільності. Також клітковина збільшує захист від раку. Вона зв'язує токсини, які сприяють розвитку раку, і видаляє їх з організму.

Нерозчинна клітковина


Ця клітковина в організмі людини не перетравлюється. Сюди відноситься целюлоза або гемицеллюлоза і лігнін. Пшениця і овочі це природні джерела нерозчинної клітковини. Основна функція даної клітковини є проведення їжі і води через систему шлунково-кишкового тракту. Плюс до всього ця клітковина не розпадається у воді і збільшує прохідність по кишечнику. Читайте також про те як використовувати пшеничну клітковину для схуднення.

Основні переваги даного виду клітковини полягає в тому, що вона зменшує число запорів і очищає організм від токсичних продуктів.

Норма добового споживання клітковини 25-30 грам. Для діабетиків вона становить 50 грам. Однак це орієнтовні дози, тому для кожної людини вони можуть варіювати.

Які ж продукти багаті клітковиною?

Цільні зерна вівса містять розчинну клітковину. Даний вид клітковини зменшує кількість холестерину.

Велика кількість клітковини містять рисові висівки. Вони знижують число ліпопротеїнів низької щільності.

Гречка. В одній склянці каші з гречки міститься орієнтовно 20% від добового споживання клітковини.

Бобові. Горох, квасоля, сочевиця все це відноситься до бобових. До того ж, в квасолі міститься як розчинна, так і не розчинна клітковина.

Фрукти. У багатьох фруктах міститься пектин. Це чудове джерело розчинної клітковини, яка піддається ферментативному розпаду у товстому кишечнику, і в результаті чого утворюються жирні кислоти з короткими ланцюжками. Плюс до всього у фруктах міститься целюлоза і невелика частина нерозчинної клітковини. Вона допомагає у поліпшенні прохідності кишечника.

Насіння льону також містять досить велике число клітковини приблизно 7 грам на одну столову ложку. Ще в даних насінні міститься лігнін (нерозчинна клітковина), який сприяє захисту організму від раку.

Овочі. Звичайно ж, найвідомішим продуктом, що містить клітковину, є овочі. Найкраще слід віддати перевагу капусті, шпинату, брокколі і спаржі.